onsdag 15 oktober 2014

Kungen får flyga från Arlanda i framtiden

Så här kan det se ut på Bromma flygplats i framtiden om de
rödgröna får bestämma. 50 000 bostäder planeras efter 2022.
Praktsvek, dråpslag och vansinne. Det är tre av de starka substantiv som förespråkarna för Bromma flygplats använde när informationen om att den politiska majoriteten i stadshuset planerade att utreda möjligheterna att lägga ner Stockholmsregionens mest centrala flygplats offentliggjordes.

Bakgrunden är ett vallöfte från V och MP i Stockholms stad om arbeta för en nedläggning av Bromma flygplats om de fick makten i stadshuset.

Efter valet kunde de rödgröna med stöd av feministiskt initiativ bilda ett majoritetsstyre i Stockholms stad. Nu har mp och v uppenbarligen fått med sig socialdemokraterna på att göra en utredning kring hur nedläggningen av Bromma flygplats skulle kunna gå till. Utredningen ska vara klar i oktober 2016 och målet är att flygplatsen ska vara stängd 2022.

Fördelarna är flera: Minskat buller och bättre miljö för de boende i området, som är ett av Stockholms kommuns mest tätbebyggda. Risken för en flygkrasch i ett tätbefolkat urbant område minskar. Stängningen är tänkt att följas av ett byggprojekt med 50 000 nya lägenheter på den lediga marken, vilket kraftigt skulle öka utbudet av bostäder i Stockholms kommun. Dessutom leder en omdirigering av flygtrafiken till ett bättre utnyttjande av Arlanda flygplats som då blir huvudflygplats för hela regionen.

Nackdelarna är främst längre avstånd till och från flygplatsen för affärsresenärer, regeringen och kungen, men eftersom kommunikationerna är så väl utbyggda borde det vara tämligen lätt för vår styrande elit att ta sig till Arlanda. Det finns tydligen ett problem med kapaciteten på den tredje landningsbanan, men om det löses finns det inga hinder för att trafiken utan problem ska kunna omdirigeras till Arlanda.

Det är ett bra beslut med tydlig miljöinriktning som kommer att få stora fördelar för hela Stockholmsregionen inte minst ur bullersynpunkt. Innan beslutet kan tas måste även riksdagen säga sitt, vilket gör att planerna än så länge är osäkra, men en tydlig riktning mot en stängning har ändå angivits. Förhoppningsvis får vi snart ytterligare ett område nära Stockholms centrum som kan ge husrum åt de många bostadslösa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar